המדריך לאבטחת חסינות מערכות - תכן לניהול מצבים חריגים - תכן ההתרעות

תכן ההתרעות

כללי

אבטחת איכות ההתרעות

אבטחת אמינות ההתרעות

 

אבטחת אמינות ההתרעות

האוטומציה מצמצמת את הסיכונים בגין טעויות בתפעול נורמלי, אבל המחיר הוא בכך שהמפעיל נעשה שאנן יותר, ופחות עירני למצב המכלול. לפיכך, הוא פחות עירני למצבי תקלה.

חלק זה של המדריך עוסק במצבים בהם ההתרעה מושבתת, בגין תקלה או בעקבות פעולת השתקה של המפעילים.

גורמי כשל

  • תקלה בחומרה: בקלט מיחידות בקרת המכונה ו-או ביקורת ממשקי ההפעלה, ביחידת התצוגה (מסך, נורית ההתרעה), או יחידת הקול (רמקולים, הגבר)

  • השבתה: מצבים בהם המפעיל גורם לנטרול של מערכת ההתרעה, שגורמת להטרדה, ומפריעה לפעילות של פתרון. הנטרול יכול להיות על ידי ניתוק המערכת, השתקה, או על ידי החלשת הגבר השמע. לדוגמא, תגובת שרשרת במערכות מורכבות, כמו בתעשיה התהליכית, עלולה לגרום להצפה של התרעות. המפעילים עלולים להשתיק את מערכת ההתרעות, במטרה להמנע מהצפת המידע.

  • קשיי קליטה של המפעיל:

מצב תקלה או השתקה של מערכת ההתרעות

הנחיה - איתור מצבי תקלה או השבתה. חשוב להוסיף למכונה אמצעים (חיישנים, אלגוריתמים ... ) על מנת לאתר מצבים בהם מערכת ההתרעות אינה מתפקדת, כגון, בעקבות תקלה בחומרה או בעקבות החלשה של הגבר השמע.

דוגמא: דוד חימום - סיכונים בעקבות הוספת התרמוסטאט

הוספת התרמוסטאט מייצרת הזדמנות לכשל, כגון, חימום לא מבוקר כאשר התרמוסטאט תקוע במצב קצר, והפסקת פעולה כאשר התרמוסטאט תקוע במצב נתק. הסיכון הוא לגבי המצבים שהמפעיל סומך על התרמוסטאט, אבל המערכת אינה מספקת התרעה במקרה של תקלה בתרמוסטאט.

דוגמא: התרעות בנהיגה - עקרון החסינות לתקלות

לאחר שהנהג התרגל להתרעה מסויימת, הוא מסתמך עליה כאמצעי עיקרי לזיהוי מצבי סיכון יותר, תוך פינוי משאבי קשב לתפקידים משניים (כמו, תפקידי התמצאות וניווט). במקרה של תקלה במערכת, אם המערכת אינה מספקת התרעה לגבי התקלה, הנהג עלול להכשל, ולא להבחין במצבי סיכון. עקרון החסינות לתקלות אומר שהמערכת צריכה להתריע לנהג על כל תקלה שמונעת איבחון של מצבי סיכון. עקרון זה חשוב במיוחד לאור עקרון הצמצום לעיל, על פיו במצבי תקלה אין להחליף את אופנות ההתרעה. למשל, אם ההתרעה שמחייבת תגובה מסויימת היא קולית, במצב של תקלה במערכת השמע, אין להחליף אותה בהתרעה ויזואלית.

הנחיה: בדיקה עצמית. שהמערכת צריכה לבדוק באופן שוטף ולספק התרעה לגבי תקלה בחיישנים, במערכת השמע וכיו"ב.

תכן לשמירה על עירנות המפעיל

במערכות בהן רמת ההתרעות היא נמוכה, כגון, מערכות בקרה של אזורים שקטים, תחבורה ימית ואווירית, קיימת בעיה של שמירה על עירנות המפעילים.

הנחיה - בדיקות עירנות עיתיות. ניתן להבטיח רמת עירנות מינימאלית על ידי בדיקות עתיות היזומות על ידי המכונה, הכוללות הצגת מידע ומאלצות את המפעיל לבצע פעילות מנטאלית לצורך אישור המידע.

 

מידע נוסף בנושא
תכן לאבטחת חסינות מערכות:
אתר זה נערך ומתחוזק על ידי אבי הראל - ארגולייט  למידע נוסף ולמשוב, נא לשלוח אימייל לכתובת  ergolight@gmail.com   דף זה עודכן בתאריך 29/11/2014