המדריך לאבטחת חסינות מערכות - מניעת טעויות תפעול - מניעת טעויות ביצוע

מניעת טעויות ביצוע

כללי

תכן הגישה לפונקציה

מניעת הפעלה בטעות

מניעת טעויות בחירה

הנחיה בבחירה

איתור טעויות הקלדה

תכן בוררי מצבים

התמודדות עם הרגלים

תיקון טעויות טרם ביצוע

איתור סטיות במגע

 

תכן הגישה לתכונה\ לפונקציה

מאפייני הפקדים המשמשים לתפעול שגרתי

הנחת העבודה בתכן הפקדים המשמשים לתפעול שגרתי היא שהמפעיל הינו מיומן בביצוע תפקיד זה. הוא למד להכיר את הפקדים, והוא מסוגל לזהות אותם בקלות באזור הבקרה. זיהוי הפקדים מתבסס על תכונת התפיסה הגשטאלטית, המהירה, המאפיינת תפיסה של מצבים מוכרים.

על בסיס הנחה זו, ובהנחה שנדרש לסייע למפעיל לבצע פעולות נוספות במקביל לתפעול, ממשק ההפעלה צריך לאפשר למפעיל גישה ישירה לפונקציות.

הנחיה - קלות ומהירות של פקודות מפעיל. הכלל הישים לתפעול השגרתי הוא:

מיפוי ישיר מכוונה לפונקציה

עקרון שיוך הפקודה למטלה

התלבטות המפעיל בתהליך קבלת החלטות צורכת זמן.

אין לסמוך על כך שהמפעיל ישכיל תמיד להתאים את אופן התגובה שלו למצב המערכת. במצבי לחץ, כאשר המפעיל מוטרד בעניינים אחרים, הוא עלול בהיסח הדעת ללחוץ על לחצן הבקרה תוך התעלמות מהתצוגה.

עקרון המיפוי הישיר מכוונה לפעולה

הנחיה - נגישות מיידית לפונקציות, ע"פ הכלל:

הדרך המהירה והבטוחה זוהי הדרך הקצרה. המכונה יכולה לאפשר מיפוי ישיר מכוונה לפונקציה

בחירת האמצעי לגישה לתכונה\ לפונקציה

הנחיה - גישה מונחית תרחישים. יש להגדיר ולארגן את הפונקציות והתכונות על פי תרחישים, ולסדר אותן על פי תרגולת ההפעלה בתרחיש.

סיווג הפונקציות

הנחיה - הערכת הסיכונים של הפעלה בטעות. יש למיין ולסווג את הפונקציות על פי הסיכון של הפעלה בטעות: האפקט, האפשרות לגילוי ולאיתור מהיר של מצב הטעות, והאפשרות לתקן את הטעות בקלות.

גישה באמצעות פקד בחומרה

הנחיה - הקצאת פקדים בחומרה. פונקציות שהן נדרשות לפעילות בתכיפות גבוהה, או שהפעלתן נדרשת במהירות, רצוי להפעיל בעזרת פקדים בחומרה.

הנחיה - שכפול פקדים. בעדיפות, יש להקצות פקד לכל פונקציה או תכונה. כלומר, יש להמנע מלהעמיס מספר פונקציות או תכונות על אות הפקד. (ראה הסבר בנושא פקד רב תכליתי). זאת, גם במערכות עם מספר רב של פונקציות ותכונות, אם במערכת יש מספיק מקום לפאנל הפעלה גדול.

הנחיה - ארגון הפקדים בקבוצות. חשוב לארגן את הפונקציות בקבוצות על פי אופן ההפעלה. את הקבוצות ניתן להגדיר על פי תרחישים, ולסדר את הפקדים בתוך כל קבוצה על פי סדר הפעלה בתפעול ע"פ התרחיש.

גישה באמצעות בחירה מסרגל כלים

הנחיה - שימוש בסרגל כלים. אם יש מגבלה על מספר הפקדים על גבי פאנל ההפעלה, ניתן לגשת אל פונקציות שנדרשות לפעילות בתכיפות גבוהה דרך סרגל כלים.

הנחיה - ארגון סרגלי כלים מונחה תרחישים. במקרה של ריבוי פונקציות ותכונות, ניתן להשתמש במספר סרגלי כלים. את סרגלי הכלים רצוי לארגן ברמות הגבוהות על תהליכי התפעול בתרחישים השונים. ברמת האופציות, ניתן לארגן את התכונות בדרך של ארגזי כלים.

הנחיה - קביעות מיקום הפקדים. יש להקצות לכל פונקציה מקום קבוע על גבי הסרגל.

הנחיה - מניעת הפעלה בטעות. יש למנוע הפעלה בטעות של פונקציות מסוכנות, למשל, על ידי דרישה לאישור נוסף של המפעיל.

גישה באמצעות בחירה מתפריט

הנחיה - שימוש בתפריטים. פונקציות עזר, שנדרשות לעתים רחוקות, ניתן לארגן בתפריטים.

הנחיה - ארגון תפריטים מונחה תרחישים. רצוי לארגן את התפריטים על פי התרחישים.

הנחיה - קביעות מיקום הפריטים בתפריט. יש להקצות לכל פונקציה מקום קבוע בתפריט. אין לשנות את מבנה התפריטים במהלך הפעלה או בין הפעלות.

מידע נוסף בנושא
תכן לאבטחת חסינות מערכות:
אתר זה נערך ומתחוזק על ידי אבי הראל - ארגולייט  למידע נוסף ולמשוב, נא לשלוח אימייל לכתובת  ergolight@gmail.com   דף זה עודכן בתאריך 27/11/2014