המדריך לאבטחת חסינות מערכות - תכן לניהול מצבים חריגים - תכן ההתרעות

תכן ההתרעות

כללי

אבטחת איכות ההתרעות

אבטחת אמינות ההתרעות

ניהול ההתרעות

 

עקרון מיגנוט הקשב

על פי עקרון מיגנוט הקשר, ההתרעה צריכה לגרום לכך שבכל מצב, ובעיקר כאשר המפעיל עסוק בנושא אחר, תשומת ליבו תופנה אל גורם הסיכון.

הנחיה - ביסוס ההתרעה על ערוצים מתאימים למיגנוט הקשב. אין להטיל את האחריות לתפיסת מצב הסיכון על אופנות החישה הויזואלית. במקום זאת, יש לבסס את התפיסה על חוש השמיעה ועל חוש המגע.

ישום בערוץ השמע

יישום עקרון זה לתפקידי בקרה אינטנסיביים, כגון נהיגה ברכב או בקרה אווירית, מחייב שההתרעה לא תתבסס על ערוץ הראיה. זאת, מכיוון שערוץ זה משועבד למשימות אחרות הקשורות להתמצאות ולבטיחות בתפקיד הבקרה, ואינו פנוי תמיד להבחין בהתרעה.

הנחיה - התרעה מבוססת שמע. ערוץ הקשב המתאים במקרים רבים הינו ערוץ השמע, שהקלט שלו הוא מרחבי. זאת, בתנאי שערוץ זה פנוי ממידע אחר, לגבי סיכונים אחרים או לגבי כל נושא אחר.

ישום בערוצים הפיסיים

ערוצי קשב נוסף יכול להיות הערוצים הפיסיים (תנועה, מיקום, לחץ ...). ערוצים אלו ישימים לתפקידים של בקרה משולבת אדם בחוג סגור, כגון טייס, ניהוג טילים מונחים או נהיגה ברכב.

הנחיה - התרעה מבוססת ערוצים פיסיים. הערוצים הפיסיים מתאימים להתרעות המכוונות לפעולה ספציפית של המפעיל, כגון, בנהיגה.

לדוגמא, רעידות בבקר הנהיגה (ההגה או דוושת הדלק), בתנאי שמובטח מגע עם בקר הנהיגה במצבי הסיכון. למשל, התרעה בעזרת דוושת הגז היא אפקטיבית אך ורק אם מובטח שהנהג לוחץ על הדוושה בזמן האצה.

 

מידע נוסף בנושא
תכן לאבטחת חסינות מערכות:
אתר זה נערך ומתחוזק על ידי אבי הראל - ארגולייט  למידע נוסף ולמשוב, נא לשלוח אימייל לכתובת  ergolight@gmail.com   דף זה עודכן בתאריך 29/11/2014