המדריך לאבטחת חסינות מערכות - תכן לאיתור תקלות

תוכן העניינים

טעויות תפעול במצב תקלה

היחידה לאיתור תקלות

תכן ההתרעות ...

מפרטי איתור תקלות

סיכום

 

אבטחת איבחון האיום

שיקולים ואמצעים שמטרתם להבטיח שהמפעיל יצליח לזהות את מקור האיום בעוד מועד (גורמי כשל).

 עקרון ההנחיה באיתור האיום

התכן צריך להבטיח שהמפעיל יזהה נכונה את גורם האיום. המכונה צריכה להנחות את המפעילים לגבי הצורך בהתערבות, ולגבי הפעילות הנדרשת לתיקון ההפרעה.

התאמת האמצעי לאיבחון האיום לסוג האיום

כיצד יכולה המערכת לזהות את האיום, על סמך המידע שמגיע אליה? הטבלה הבאה מציגה אמצעים הכלולים במודל החסינות, שעשויים לסייע באיבחון איומים מהסוגים השונים:

הנחיה

עקרון התרגול של מצבי תקלה

מרבית זמן התפעול הוא בתרחישים הנורמלים. למפעיל כמעט ואין הזדמנויות להתנסות עם מצבי תקלה. לפיכך, יש חשיבות רבה לגרום לו להתנסות במצב זה בדרך של הדרכה ותרגול. לדוגמא, סימולאטור טיסה יכול לשמש לתרגול איבחון של מצבי תקלה בהם הטייס אינו יכול להתנסות בטיסות רגילות, במטרה להבטיח התמצאות מהירה של הטייס במצב של תקלה אמיתית. תובנה זו היא אחד מהלקחים העיקריים של תאונת מטוס 447 AF בשנת 2009.

איבחון תקלות בחומרה

במקרים של סביבה רועשת, או כמקרים בהם המפעיל עסוק בעניינים אחרים, יתכן מצב שהמפעיל אינו מזהה את מצב המכונה.

אם המפעיל נדרש להבחין בשינויי מצב בגין תקלה באופן מיידי, המכונה צריכה לספק גם התרעה קולית, על מנת להבטיח שהמפעיל יבחין בשינוי גם כאשר הוא עסוק בעניינים אחרים.

הנחיות

איתור תקלות מדרגה שניה

במערכת בה ההתרעה היא על ידי קול או נורית, קיימת סיכון שהקול לא יישמע, או שהנורית לא תיראה. התכן לחסינות בתפעול מחייב שהמפעיל יבחין בעוד מועד במצבים אלו. התכן לחסינות מהדרגה השניה מתייחס למניעת המצבים הללו.

הנחיות

    אתר החסינות נערך ומתחוזק על ידי אבי הראל - ארגולייט. למידע נוסף, נא לשלוח אימייל לכתובת  ergolight@gmail.com . דף זה עודכן בתאריך 22 Dec 2013.