מדריך לאבטחת חסינות מערכות - שכבות ההגנה בפני כשל  - 3. התמודדות עם איומים - תקלות חומרה - איבחון האיום

איבחון האיום

כללי

איתור גורמי החריגה

מניעת טעוית איבחון

איבחון תקלת חומרה

התאמה לסוג האיום

דוגמאות ממאגר האירועים

 

כללי

לאחר שהמכונה התריעה על תקלה, המפעיל נדרש לאתר את הרכיב או הפעולה שגרמו להתרעה. התהליך של איתור תקלות מיועד לזהות את התקלה שגרמה לכשל. במערכות מסויימות קיימת דרישה לאיתור תקלות ברמת המפעיל, תוך זמן קצר.

הנחיה - איתור תקלות מונחה מכונה. התכן צריך להבטיח שהמפעיל יזהה נכונה את גורם האיום.

איבחון ישיר - מבוסס חיישן

איתור תקלות יכול להתאפשר אם קיים מיפוי ישיר מהתנהגות המכלול לגורמי הכשל. מיפוי כזה מתאפשר אם התכן מגדיר חיישנים יעודיים לאיתור גורמי הכשל, מדדים למצב תקין ולמצב כשל, ואמצעים להציג את המצב בפני המפעיל.

הנחיה - העדפת האבחון הישיר. כאשר האיבחון הוא ישיר, ניתן לכלול את המידע על התקלה במסגרת ההתרעה הראשונה. שיטה זו מאפשרת איתור תקלות מהיר ביותר.

איבחון בעקיפין

בעיה קשה יותר היא כאשר מספר רכיבים יכולים להיות הגורמים לאותה ההתרעה. דוגמא לכך היא המצב של ירידת לחץ במיכל. לירידת הלחץ יכולות להיות מספר סיבות, כולל דליפה מהמיכל, דליפה מאחד השסתומים, מצב בלתי צפוי של אחד השסתומים (תקוע במצב פתוח, או במצב סגור) ועוד.

הבעיה של המפעיל היא במצבים בהם הוא אינו יודע לזהות את מקור ההתרעה על סמך מאפייני ההתרעה, כי מעולם לא הוכשר לכך, ולא התנסה בסוג זה של תקלה במידה מספקת על מנת שיזכור אותה. במצבים אלו התהליך של איתור גורם התקלה עלול להיות בלתי יעיל, ולכן איטי מדי (כפי שאירע בתאונת TMI, בעקבות התקלה ברכיב ה-PORV).

הנחיה - עקרון הייצוג החד ערכי. בכדי להבטיח התאוששות מהירה ממצב התקלה, התנהגות המערכת במצב תקלה צריכה לייצג את גורם התקלה באופן חד ערכי. המיפוי מגורם התקלה להתנהגות המערכת צריך להיות הפיך, כלומר, צריך לאפשר הצבעה על גורם התקלה, על סמך התנהגות המערכת.

יישום

חוקי התפעול צריכים להיות ברמת פירוט כזו שיאפשרו בניית מודל של התנהגות המערכת במצב תקלה. מודל כזה יאפשר זיהוי גורם התקלה על סמך מדידת השינויים בפרמטרים של התנהגות המערכת (כגון, מדידות לחץ וטמפרטורה במיכל).

הנחיה - פיתוח וישום מודל התנהגות המערכת במצב תקלה. ניתן ליצור חוקים המתארים את התנהגות המערכת בדרך של ניתוח, בשיטות הנקוטות ב-FMEA, ובעזרת סימולציה.


באתר  במודל  במדריך  בתיקוף  במאגר      אתר זה נערך ומתחוזק על ידי אבי הראל - ארגולייט.    למידע נוסף, נא לשלוח אימייל לכתובת  ergolight@gmail.com .    דף זה עודכן בתאריך 05 Jan 2015.