אירוע כשל מספר 19: הוריקן קתרינה - ניו אורלינס

הסופה הקטלנית ביותר בארצות הברית מאז 1928

הוכנס  על ידי: אבי הראל    בתאריך:  28 במרץ, 2014  

תיאור המערכת

כ-70% משטחה של העיר ניו אורלינס מצוי בין 30 ס"מ ל- 6 מטרים מתחת לפני הים.

סביב העיר נמצאת מערכת של סוללות עפר המגינות על העיר מפני מי הים. גובהם של סוללות אלה הינו 4 מטרים. במקרה של גשמים חזקים במיוחד או הצפות בשל גלי ים גבוהים יש חשש שהעיר תוצף.

מצפונה מוקפת העיר באגם פונטצ'ארטריין אשר יכול לעלות על גדותיו, בשל כמויות הגשם הרבות הצפויות בעקבות הסופה, וכן בשל הגלים הגבוהים הצפויים להיווצר באגם.

מערכת הביוב של העיר כוללת משאבות חשמליות השואבות את מי הביוב ומי הגשמים על מנת למנוע את הצפת העיר. במצב של הפסקת חשמל, עבודת המשאבות מושבתת.

תאריך: 29 באוגוסט 2005

תיאור אירוע הכשל

הסופה החלה כשקע טרופי באזור איי בהאמה ב-23 באוגוסט ולמחרת פגעה בחופי פלורידה ליד העיר מיאמי. הסופה הוגדרה תחילה כבעלת דרגה 1 בסולם סאפיר סימפסון, אולם לאחר שחצתה את פלורידה, בעת המעבר מעל מפרץ מקסיקו, התחזקה הסופה וסווגה לסופה מדרגה 5 (הדרגה החזקה ביותר). עינה של הסופה הגיע לקוטר של 48 ק"מ, ומהירות הרוח של הסופה הגיעה ל-278 קמ"ש בעת פגיעת הסופה בחוף לואיזיאנה.

 

 

 

ניתוח הכשל

כ-100,000 תושבים חסרי אמצעי תחבורה נותרו בעיר על אף צו הפינוי, והם הועברו למחסות מאולתרים מפני הסופה.

גם במחוזות הסמוכים לעיר ניו אורלינס ניתנו צווי פינוי. בשל פקקי התנועה הכבדים שנגרמו בשל המספר הרב של תושבים המנסים להתפנות, נאלצו רשויות התנועה במדינות אלה להפוך את הכבישים הפונים דרומה לכבישים בהם כיוון הנסיעה הינו צפונה, ובכך מנעו למעשה כל כניסה לאזורים המפונים.

הנזק

לפחות 1,836 בני אדם נספו כתוצאה מהסופה, דבר שהפך אותה לסופה הקטלנית ביותר בארצות הברית מאז 1928. רוב הנספים היו בני מיעוטים עניים אשר לא הצליחו להיחלץ מהעיר בכוחות עצמם. בנוסף לכך, היו דיווחים על תופעות של ביזה ופשע.

זמן קצר לאחר חלוף ההוריקן, החלו מעשי ביזה של חנויות, על ידי כמה מתושבי ניו אורלינס שלא התפנו מבתיהם. רבים מהבוזזים חיפשו מים ומזון, שהיו חסרים בעקבות האסון, אך הייתה גם ביזה של מוצרים לא חיוניים. בשעה שמאמץ הרשויות היה ממוקד בפעולות הצלה, הפעילות העבריינית הפכה לבעיה קשה. ב-30/8/2005, החלו מעשי הביזה בעיר להתרחש גם לאור יום, וגם בנוכחות המשטרה. היו אף דיווחים שכמה שוטרים השתתפו בביזה. מהדורות החדשות הוצפו בדיווחים על מעשי רצח, מקרי אונס וגניבות. מאוחר יותר, התברר כי רבים מהדיווחים לא היו מדויקים, בשל חוסר הסדר ששרר במקום.

על פי הערכות, הסופה גרמה לנזק של 81 מיליארד דולר (במחירי שנת 2005), מה שהפך אותה לאסון הטבע היקר בהיסטוריה של ארצות הברית.

תהליך הפקת הלקחים

לא ידוע על תהליך הפקת לקחים

מידע נוסף

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%A7%D7%9F_%D7%A7%D7%AA%D7%A8%D7%99%D7%A0%D7%94

 

אירועי הכשל

 

תרחיש\ פעילות

אילוץ התפעול

גורם הכשל

תגובה בפועל

תגובה ע"פ תכן לחסינות

ההנחיה במדריך

1 השרדות סוללות הגנה בפני גלי האוקיאנוס הגבוהים סוללות המיגון לא היו גבוהות מספיק   יישום מתודולוגיה לניהול סיכונים ברמה הלאומית אופטימיזציה - הערכת עלות הפתרונות
2 פינוי תכנית ואמצעים לפינוי חסרי יכולת לפינוי עצמאי חסרו אמצעים לפינוי מיידי של התושבים   יישום מתודולוגיה לניהול סיכונים ברמה הלאומית אופטימיזציה - הערכת עלות הפתרונות

התוצאה

 

הנחיות לעריכת אירוע 

רשימת האירועים - בחר דף:   1- 2- 3- 4- 5- 6- 7 - 8- 9- 10- 11- 12- 13- 14- 15- 16- 17- 18- 19- 20

באתר  במודל  במדריך  בתיקוף  במאגר      אתר זה נערך ומתחוזק על ידי אבי הראל - ארגולייט.    למידע נוסף, נא לשלוח אימייל לכתובת  ergolight@gmail.com .    דף זה עודכן בתאריך 29 Dec 2014.