אפיון מצבי כשל בתהליך ההתאוששות מהמצב החריג

 

מצב כשל: שינוי בתצורת המכונה

תצורת המכונה נקבעת על ידי פרמטרים שערכיהם מגדירים את אופן תגובת המכונה לאירועים. לדוגמא, תצורת המכונה יכולה לכלול פרמטרים שקובעים את התצוגה ו-או ההדפסה של תוצרי המכונה. בדרך כלל, תצורת המכונה צריכה להישמר בין סבבי תפעול. קיים סיכון בכך שמכונה מבצעת פעולות אוטומטיות, מבלי שהמפעיל מודע לכך. דוגמא לכך היא ההצבה האוטומטית של ערכי ברירת מחדל במצבי איתחול. כתוצאה הצבה אוטומטית של ערכי ברירת מחדל, המכונה יוצאת מסינכרון.

דוגמא

הירי הידידותי באפגניסטן (2001) נבע מהצבה אוטומטית של נקודת ציון המטרה ב-GPS.

אם תצורת המכונה נשמרת בזיכרון נדיף, מוטל על המפעיל הצורך לשחזר אותה לאחר אירוע של הפרעה באספקת המתח. על מנת להקל על תהליך השחזור, המכונה יכולה להציע לו ערכים מומלצים, ואף להציב אותם עבורו, כערכי ברירת מחדל. במקרה שערכי ברירת המחדל אינם תואמים את התרחיש, ההצבה האוטומטית עלולה להכשיל את תהליך ההתאוששות.

דוגמא

הצבה אוטומטית של נ.צ. מטרה ב-GPS גרמה לתאונת ירי ידידותי באפגניסטאן.

מצב כשל: פוסט-טראומה

אחרי שהאיום סוכל, המערכת נמצאת בדרך כלל במצב שהוא חריג. במצב זה, המפעיל עלול לטעות, או שלוקח זמן רב מדי לחזור לתפעול נורמלי. לדוגמא, המפעיל עלול להיתקל בקושי להגדיר מחדש את הפרמטרים הדרושים לתפקוד תקין, לאחר שאלה נמחקו בטעות. המערכת נמצאת במצב פוסט-טראומטי, אם המכונה נשארת תקועה במצב החריג, והמפעיל אינו מצליח לחלץ אותה ממצב זה בזמן סביר, ולהחזיר אותה לפעילות נורמלית.

דוגמא של מצב פוסט-טראומטי

סגירת הבורסה אחרי טעות קריטית בהקלדת פקודה.

הנחיה לתכן לאבטחת הצלחת תהליך ההתאוששות מהמצב החריג