המדריך לאבטחת חסינות מערכות

תוכן העניינים

אודות המדריך

מונחים והגדרות ...

עקרונות החסינות ...

תהליך אבטחת החסינות

דוגמאות יישום המדריך ...

 

אבטחת אמינות בתפעול

תהליך הפחתת הסיכונים

לאבטחת האמינות בתפעול המערכת נדרשת התייחסות בכל שלבי ניהול הפרויקט, לאורך מחזור חיי המערכת.

תהליך אבטחת האמינות בתפעול זהו תהליך איטרטיבי, המשולב בתהליכי הפיתוח והתפעול לאורך מחזור החיים של המערכת, החל משלב הגדרת הצורך וכלה בשלב הפקת הלקחים מאירועי כשל.

יישום מודל החסינות

הפרעה שנוצרת במצב החריג היא בלתי צפויה, ולפיכך היא הופכת אוטומטית לאיום, שמחייב את התערבות המפעיל. אתגר התכן לחסינות הוא לצמצם את הסיכונים בגין האירועים החריגים.

סדרי עדיפות בניהול אירועים חריגים

  1. מניעת האירוע החריג. לדוגמא, גידור כביש, למניעת בעלי חיים.
  2. תיקון אוטומטי. לדוגמא, על ידי הודעת שגיאה למפעיל במקרה שהפקודה שלו אינה תואמת את התרחיש
  3. במקרה של כשלון בתיקון האוטומטי, מתפתח איום, והתיקון הוא בדרך של קולאבוראציה עם המפעיל. לדוגמא, על ידי הנחיית המפעיל במקרה של תקלת חומרה.

יעדי  החסינות

המדריך לאבטחת חסינות צריך לענות על הדרישות הבאות:
  1. התכן צריך להיערך כנגד כל האיומים המוכרים, כולל איומים חיצוניים, תקלות חומרה, נפילות מתח, תקלות תקשורת (אותם נוהגים לייחס להפרעות) וכולל כשלים בתפעול, (אותם נוהגים המפתחים לייחס למפעיל), כמו טעויות בהבנת מצב המכונה, ופעולות חריגות של המפעיל.
  2. ההיערכות כנגד איומים מוכרים (ברבורים אפורים) היא על ידי מניעתם (במידת האפשר), על ידי צמצום מרחב האפשרויות לכשל תפעול במצבי איום, ועל ידי מיזעור הנזקים במקרים של כשל.
  3. התכן צריך להיערך גם כנגד איומים בלתי מוכרים או בלתי צפויים (ברבורים שחורים), הנובעים מליקויים במפרטי הדרישות ומבאגים בתוכנה, כאשר הדגש הוא על תהליך הפקת הלקחים.

 

מידע נוסף בנושא
תכן לאבטחת חסינות מערכות:
אתר זה נערך ומתחוזק על ידי אבי הראל - ארגולייט  למידע נוסף ולמשוב, נא לשלוח אימייל לכתובת  ergolight@gmail.com   דף זה עודכן בתאריך 30/10/2014